זוגות רבים חווים קונפליקטים בחייהם האישיים, אך רק חלק מהם מחזיקים בכלים שיאפשרו לנהל אותם באופן מכובד. תרחיש זה מצריך פנייה בהולה להליך גישור לזוגות. המדריך הנוכחי יעסוק בנושא החשוב ויציג בהרחבה את הגישור מקרוב, כדי שתוכלו לדעת איך ההליך מתבצע? למי צריך לפנות? ומה חשוב לדעת רגע לפני שיוצאים לדרך? קראו את השורות הבאות בעיון רב ותצאו עם האינפורמציה שתעשה לכם סדר.
נעים להכיר – גישור לזוגות/ גישור זוגי
נציג תחילה את ההסבר של הליך הגישור לזוגות (שנקרא גם "גישור זוגי"), כדי שתוכלו להכיר בנושא מקרוב. נציין שמדובר בתהליך שבו מעורבים 3 גורמים:
- בן הזוג
- בת הזוג
- צד שלישי ניטרלי (מגשר)
בעל המקצוע מתלווה לזוגות, כדי להכיר בקונפליקטים שהם חווים ולסייע בפתרונם, תוך שיפור התקשורת של השניים. חשוב לציין שמדובר באיש מקצוע שלמד את התחום, כך שיש לו את היכולת לספק לבני הזוג מרחב בטוח שיאפשר למצוא בסיס משותף שיוביל למציאת הפתרונות המתאימים. במהלך הגישור, בני הזוג יכולים לבטא את התחושות שלהם וצרכיהם באופן נינוח וללא עימותים.
הקונפליקטים הנפוצים
העוסקים בתחום הגישור יוכלו להעיד שישנם קונפליקטים נפוצים שבגינם זוגות מגיעים לגישור זוגי, למשל:
- מחלוקות שנוגעות להתנהלות כלכלית
- דעות שונות בכל הנוגע לגידול הילדים
- קושי בחלוקת תפקידים שנוגעים לפעולות שונות בבית
- קונפליקטים שבאים לידי ביטוי מול המשפחה המורחבת של בן או בת הזוג
נדגיש שקונפליקטים אלה מחייבים פנייה בהולה לבעל מקצוע מוסמך ומומלץ כמו הלנה שמחי – עו"ד ומגשרת. שכן, סיוע מקצועי יאפשר לנהל את ההליך על הצד הטוב ביותר, כך שניתן יהיה להגיע לתוצאה הרצויה.
המגשר כמנחה
חשוב לציין שהמגשר שמלווה את בני הזוג לא בוחר צד או מקבל החלטות עבור השניים. הוא משמש כמנחה בלבד, שאחראי על קיומה של שיחה נינוחה שמאפשרת לשני הצדדים להביע את דעתם. לצד זאת, הוא עוזר לזהות ולהתמקד במטרות שונות, כדי שניתן יהיה לפתח יחד אסטרטגיות תקשורת שיובילו לשיתוף פעולה פורה בין בני הזוג.
חשיבות הפנייה לגישור לזוגות מבחינה אישית
כל זוג שחווה קושי צריך לפנות לגישור לזוגות, מכיוון שההליך מאפשר לשקם את הקשר מכל מיני בחינות, לדוגמא:
- סביבה ניטרלית: בני זוג שפנו לגישור, יוכלו להעיד שההליך מתרחש בסביבה שמאפשרת להביע את עצמם באופן גלוי, ללא חשש מתגובות שיפוטיות. שכן, מדובר במרחב שמאפשר לנהל שיח פתוח (דבר שלא קורה בדרך כלל, בין בני זוג שנמצאים במערכת יחסים מתוחה).
- מעודד לקחת חלק פעיל בשיקום היחסים: זוגות שמתמודדים עם קשיים, עשויים להסתמך על גורמים חיצוניים שיסייעו להם להתמודד עם הקושי. הגישור מעניק לבני הזוג את האוטונומיה להגיע להחלטות חשובות בעצמם, תרחיש זה מוביל לתחושת סיפוק חיונית.
חשיבות הגישור מבחינה משפטית
ראוי להתעכב לרגע על החשיבות של גישור בין בני זוג שיש להם ילדים. שכן, ההליך מהווה בסיס לשיקום היחסים המשפחתיים. הסתייעות מצד מגשר מומלץ מאפשרת בתור התחלה לקבל כלים שימזערו את ההשפעות השליליות של הקונפליקטים על התא המשפחתי. תרחיש זה מונע לעיתים את הצורך בהגעה לבית המשפט, במטרה להיפרד ולהודיע על גירושין. זה הרי ידוע שמדובר בתהליך מורכב ויקר מאוד.
תפקידיו של המגשר
יש למגשר 3 תפקידים מכריעים שבאים לידי ביטוי במהלך הגישור הזוגי:
- לאפשר תקשורת יעילה: המגשר צריך לייצר אווירה נעימה ולא שיפוטית, כדי ששני הצדדים יוכלו להביא את עצמם לידי ביטוי
- לטפח אמפתיה: על המגשר להוביל לקבלת פרספקטיבה בין בני הזוג. עליו להציג את נקודת המבט של צד אחד לצד השני וההיפך
- להנחות את התהליך: ההדרכה וההנחיה של הליך הגישור תלויה במגשר. עליו להיות פרודוקטיבי וממוקד, כדי לזהות את הנושאים המרכזיים שמצריכים טיפול
טיפ לבחירה במגשר מומלץ
פנייה למגשר זוגי אינה עניין של מה בכך. מדובר בתהליך שמחייב בירור אודות הניסיון והמקצועיות שלו. נסביר שתצטרכו לערוך חיפוש מקיף בנושא, כדי שתוכלו להיות בטוחים בכך שפניתם לגורם שיאפשר לכם לתקשר אחד עם השנייה ולרכוש כלים שיובילו לתקשורת חיובית מעתה ואילך. נהוג לומר שאין חכם כבעל ניסיון. לכן, נמליץ לפנות לחברים, שכנים או קולגות, כדי שאלה ימסרו לידיכם פרטים על מגשרים מומלצים.
הסימנים שמעידים על צורך בגישור
יש 3 סימנים שמצביעים על הצורך בגישור זוגי:
- קונפליקט שלא מגיע לפתרון: קונפליקטים שאינם פתורים, עשויים להוביל לקשיי תקשורת בין בני הזוג. תרחיש שכזה מצריך פנייה לגישור, כדי שניתן יהיה לשוחח על המורכבויות, תוך קבלת תמיכה מצד גורם חיצוני
- קיומם של אירועים משמעותיים: יש כל מיני תקופות מעבר שעשויות להקשות על השיח בין בני הזוג. מדובר לצורך הדוגמא בנישואים, הגעה של תינוק חדש לאוויר העולם או אבטלה של אחד מבני הזוג. הגישור יכול לסייע בתקופות מעבר, משום שהוא מסייע לנווט דרך השינויים
- קושי בתקשורת: בני זוג שלא מצליחים לשוחח אחד עם השני (או מי שיש ביניהם תקשורת מתוחה), צריכים לשקול לפנות לגישור. מדובר לצורך הדוגמא בקושי להביע רגשות, הימנעות משיחות או אי הבנות שחוזרות על עצמן
שימו לב, חשוב להכיר בהם ולזהות אותם בזמן, כדי שניתן יהיה לטפל בהם בהקדם האפשרי, לפני שתתרחש הסלמה.
מילים אחרונות לסיום
גישור לזוגות הינו הליך חשוב מבחינה משפטית, אך לא רק. בשלב זה אתם יודעים שמדובר בתהליך שמתבצע תוך הסתייעות מצד בעל מקצוע, כך שנותר לכם רק להגיע למגשר מוסמך שיחזיר את התקשורת ביניכם ויסייע בפתרון הקונפליקטים שמקשים על חיי היום יום שלכם.